Veel mensen vragen zich af of Bitcoin minen in 2022 nog zin heeft. Wij zetten alle voor en nadelen voor je op een rijtje. In 2022 ontvangt een succesvolle Bitcoin Miner, 6.25 Bitcoin (BTC) met – op het moment van schrijven – een waarde van ongeveer $138.000. Dit is zesmaal een gemiddeld jaarinkomen… niet verkeerd!

 

Hoe is een Bitcoin Miner succesvol?

Wanneer een Bitcoin miner de wiskundige formule van een block oplost, krijgt de miner een beloning in de vorm van 6,25 BTC. Telkens wanneer een block wordt gemined (dat wil zeggen, succesvol wordt toegevoegd aan een blockchain), verandert de puzzel en wordt de sleutel voor het oplossen van het nieuwe block steeds een stukje ingewikkelder. Doordat het steeds langer duurt om nieuwe blocks te vinden neemt de waarde van BTC toe. Dit komt door de simpele economische wetten van vraag & aanbod, schaarste creëert een toename in waarde.

Ongeveer iedere vier jaar wordt het uitbetalingspercentage van Bitcoin gehalveerd. In 2022 kan een succesvolle Bitcoin Mine 6,25 BTC minen, in 2026 is dat grofweg nog maar 3,10 BTC. Dit betekend echter niet dat een Bitcoin Miner over vier jaar minder opbrengt. Hoewel er minder nieuwe Bitcoins gemined kunnen worden, blijft de waarde van BTC stijgen. Aangezien Bitcoin steeds schaarser wordt, maar de vraag toeneemt, is het juist nu lucratief om zoveel mogelijk Bitcoin te minen.

 

Hoe kun je Bitcoin minen?

Er zijn verschillende soorten miners die Bitcoin kunnen minen. In dit artikel bespreken we de meest rendabele Bitcoin Miners voor de Nederlandse markt.

 

GPU, ASIC en FPGA Bitcoin Mining

GPU, ASIC en FPGA Bitcoin Mining Rigs zijn verschillende soorten hardware die speciaal ontwikkeld zijn om zo snel mogelijk berekeningen uit te voeren op een blockchain. Deze miners leveren maximale rekenkracht en hebben aanzienlijke hoeveelheden stroom nodig. Met de huidige energieprijzen in Nederland is het nauwelijks rendabel om Bitcoin te minen met een GPU, ASIC of FPGA Miner. Dit betekent niet dat deze miners nutteloos zijn in Nederland, integendeel zelfs! Het is veel lucratiever om met deze miners tot 2023 Ethereum te minen. Vanaf 2023 zal het niet meer mogelijk zijn om Ethereum te minen en zullen wij naar andere cryptomunten moeten kijken. Er is momenteel een groeiende interesse in Bitcoin Cash minen, een afsplitsing van de populaire Bitcoin. Tijd zal moeten uitwijzen of dit de volgende winstgevende cryptomunt kan zijn om te minen.

 

Bitcoin Cloud Mining

Bij Cloud Mining huur je een Bitcoin Miner en ontvang je deel van de BTC die de Bitcoin Miner mined. Het voordeel van Bitcoin Cloud Mining is dat je geen grote investering in een Bitcoin Miner hoeft te maken, voordat je kunt beginnen met Bitcoin Minen. Bij Bitcoin Cloud Mining, staan de Bitcoin Miners niet in Nederland. Je huurt dan bijvoorbeeld een Bitcoin Miner in Dubai, waar de energieprijzen veel gunstiger zijn om Bitcoin te minen.

Bij Bitcoin Cloud Mining zijn veel oplichters actief en is het vaak nog maar de vraag of je echt deelneemt aan Cloud Mining of dat je in een ponzi scheme zit. Bij Bitcoin Cloud Mining is het vooraf vaak niet duidelijk hoeveel BTC je krijgt voor het huren van een Bitcoin Miner. Dit kan ervoor zorgen dat je verlies maakt met jouw gehuurde Bitcoin Miner. Verlies maken op één of enkele maanden is niet zo’n ramp… maar wat als je bij Bitcoin Cloud Mining vast zit aan een meerjarig contract?

 

IoT Bitcoin Mining

IoT Bitcoin Mining is een volledig nieuw concept dat in juni 2022 gelanceerd is door de MatchX Foundation. Bij een MatchX Miner mine je standaard MXC, maar kun je als bonus ook BTC minen. De MatchX Miner is een Multitoken Miner waarmee je meerdere cryptomunten tegelijkertijd kunt minen. Na de eerste testrondes van MatchX ziet het ernaar uit dat je ongeveer 30,- euro per maand aan Bitcoin kan minen. Dit klinkt misschien niet als veel, maar dat is 30,- euro aan Bitcoin, naast 300,- euro aan MXC die de miner maandelijks oplevert. Behalve BTC en MXC is het ook mogelijk om DHX te minen.

Begin juli 2022 heeft de MatchX Foundation een enquête gehouden en de community gevraagd welke cryptomunten nog meer gemined moeten kunnen worden met de MatchX Miner. Dit geeft het vooruitzicht op nog meer cryptomunten die tegelijkertijd gemined kunnen worden. De MatchX M2 Pro Miner heeft als bijkomend voordeel dat het nauwelijks stroom verbruikt, waardoor het een zeer rendabele Miner is om in Nederland te hebben. Indien je Bitcoin niet als grootste focus voor mining wil hebben, is de MatchX M2 Pro Miner de beste optie in Nederland om (een bescheiden) hoeveelheid Bitcoin te minen. De grootste opbrengst van de MatchX M2 Pro Miner zal echter komen door de MXC die de gemined wordt.

 

Meer lezen: