Wat is minen?

Leer snel alles over minen, op welke verschillende manieren je kunt minen en wat je hiervoor nodig hebt. Binnen 24 uur kun jij beginnen met een passief inkomen verdienen.

 

Wat is minen?

Minen is het verifiëren van transacties binnen een database, deze database wordt ook wel een “blockchain” genoemd. In een blockchain kunnen allerlei gegevens worden opgeslagen, waaronder transacties tussen twee partijen zonder tussenkomst van een bank. Dit heeft als voordeel dat een transactie direct plaats kan vinden. Voor internationale transacties kan het een heleboel tijd schelen wanneer er geen tussenkomst van banken is. Aangezien er geen controle van banken is op dit soort transacties, is er een nieuwe vorm van controle nodig, namelijk minen. Bij traditioneel minen controleert en verifieert een computer of de transacties in een blockchain kloppen, hiervoor wordt een computer beloont met cryptovaluta. 

 

Is minen legaal?

Minen is legaal, maar cryptomining is wel een nauwelijks gereguleerde sector. Dit houdt in dat er veel illegale activiteiten rondom cryptomining plaats kunnen vinden. Aangezien banken geen inkomsten en uitgaven van cryptovaluta kunnen monitoren, kunnen deze transacties voor criminele activiteiten gebruikt worden. In Nederland is het daarom sinds kort verplicht om ook cryptoactiva door te geven aan de belastingdienst.

 

Welke vormen van minen zijn er?

De meest bekende vormen van minen zijn GPU Mining, Iot Mining en Cloud Mining. Crypto blijft aan populariteit winnen, dus er komen regelmatig nieuwe vormen van minen bij.

 

GPU Mining

GPU Mining ofwel traditioneel minen, is de allereerste vorm van minen die ooit tot stand is gekomen. In de beginfase van GPU Mining, werd dit exclusief gebruikt voor het minen van Bitcoin, de allereerste cryptovaluta. Bij GPU Mining wordt de rekenkracht van een computer gebruikt om transacties te valideren op een blockchain. De computer of een pool van computers (mining pool), die als eerste de transacties valideren op een blockchain, worden beloond met cryptovaluta. Hierbij geldt dat hoe hoger de rekenkracht van een computer is, des te groter de kans is dat de computer de transacties als eerste zal valideren op een blockchain en daarvoor beloond zal worden.

 

IoT Mining

IoT Mining werkt volgens een Proof-of-Participation (PoP) model. Bij IoT Mining is het niet nodig om als eerste een transactie te valideren op een blockchain, maar wordt de miner beloond voor deelname. IoT staat namelijk voor het Internet of Things. IoT is een netwerk dat smart apparaten verbindt met een gebruikers app. Dankzij het IoT netwerk kunnen smart apparaten data verzenden en ontvangen. Door bij te dragen aan de dekking van dit netwerk, wordt de miner beloond met cryptovaluta. In dit geval is de miner geen computer, maar kan de miner beter vergeleken worden met een kleine radiozender die lokaal dekking biedt aan een IoT netwerk. Door een IoT miner aan te sluiten draag je bij aan het bereik van een IoT netwerk en hiervoor ontvangt de IoT miner cryptovaluta.

 

Cloud Mining

Cloud Mining is een redelijk nieuw concept waarbij iemand een GPU Miner kan huren. GPU Miners zijn prijzig en kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Wie deze investering niet kan of wil maken, kan in plaats daarvan een GPU Miner huren. Aangezien een GPU Miner aan meerdere personen wordt verhuurd, worden de opbrengsten ook verdeeld. Tevens krijgt de verhuurder van de GPU Miner een deel van de opbrengst. Cloud Mining heeft daar tegenover als voordeel dat je geen investering hoeft te maken, je hoeft geen GPU Miner aan te sluiten die geluids en warmteoverlast kan veroorzaken en je stroomverbruik gaat ook niet omhoog.

 

Wat heb je nodig om te minen?

Om te minen heb je hardware, software, stroom en internet nodig. 

 

GPU Mining

Hardware: Een computer met goede grafische kaart. Speciaal gebouwde mining rigs (computers die gemaakt zijn om te minen), hebben vaak meerdere videokaarten.

Software: Er is speciale mining software die je moet installeren op een pc. Deze mining software moet ingesteld worden op de meest rendabele mining pool, zodat jij met deze software zoveel mogelijk crypto verdient. Bij Miners Nederland wordt dit allemaal gratis voor je ingesteld.

Stroomverbruik: Hoog

 

IoT Mining

Hardware: Meestal is dit een plug & play apparaat die je kant en klaar in een cryptomining shop kunt kopen.

Software: Je moet een app installeren op je mobiele telefoon.

Stroomverbruik: Laag

 

Cloud Mining

Hardware: Geen

Software: Geen. Meestal krijg je inloggegevens van het bedrijf waar je de miners huurt. Hiermee kan je in de gaten houden wat jouw verdiensten zijn.

Stroomverbruik: Geen

 

Crypto minen met telefoon en crypto mining app

Het is mogelijk om crypto te minen met je mobiele telefoon. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een crypto mining app die ervoor zorgt dat de rekenkracht van jouw telefoon gebruikt gaat worden om transacties te valideren op een blockchain, net zoals bij GPU Mining. Een bekende app hiervoor is bijvoorbeeld “Bitcoin Miner”. Er zijn tevens andere apps beschikbaar waarmee je Bitcoin of Altcoins kunt minen.

Helaas is crypto mining voor smartphones alles behalve rendabel. Smartphones hebben maar weinig rekenkracht vergeleken bij de enorme GPU Miners die ook dezelfde coins proberen te minen. De kans is klein dat een smartphone of een pool van smartphones, sneller transacties zullen valideren op een blockchain dan een GPU Miner of een pool van GPU Miners. De realiteit is dat een Mining App voor een smartphone waarschijnlijk meer aan stroom kost, dan dat het minen zal opleveren. 

Minen van crypto met je smartphone komt ook niet ten goede van de levensduur van je apparaat. Je zult het vast kennen dat je telefoon erg warm wordt wanneer je het voor langere tijd gebruikt om spelletjes te spelen of bijvoorbeeld Youtube te kijken. Je telefoon wordt warm omdat het meer rekenkracht moet gebruiken bij games of multimedia. Wanneer je de smartphone gaat gebruiken voor minen, zal deze constant de rekenkracht nodig hebben en daardoor ook constant warm blijven, een absolute killer voor je mobiel.

 

Is crypto minen rendabel?

Cryptominen kan zeer rendabel zijn, mits je de juiste vorm van minen kiest. Minen op een telefoon zal bijvoorbeeld niet winstgevend zijn. GPU Mining kan veel opleveren, maar kost ook veel aan stroomverbruik en is een hoge investering om mee te beginnen. Cloud Mining is makkelijk om mee te beginnen, maar het is vaak onduidelijk hoeveel crypto je ontvangt en je hebt meestal geen inzage in hoeveel de GPU Miner die jij huurt in totaal mined en wat jouw uiteindelijke aandeel hiervan is. IoT Mining is op dit moment de meest vriendelijke vorm van minen voor beginners en experts. Voor IoT Mining heb je geen technische kennis nodig. Het enige wat je moet doen is een IoT miner aanschaffen, aansluiten, de app installeren en de crypto rolt vanzelf binnen. Het stroomverbruik van IoT Miners is laag en IoT Miners komen in allerlei prijsklassen. De meest populaire IoT Miner van dit moment is de MatchX M2 Pro Multi Token Miner.

Geschreven door A. N.

1 juli 2022

Gerelateerde Artikelen

Bekijk ook onze Cryptominer Shop

MatchX Multi Token Miner

Gerelateerde Artikelen

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.