Oplichting in crypto, hoe herken ik het?

Oplichting en fraude is niet nieuw. Gelukkig weten de meeste mensen tegenwoordig waar ze op moeten letten om oplichting te voorkomen. De cryptowereld is daarentegen een nieuw concept. Er is in de cryptowereld veel geld te verdienen, waar ook oplichters graag gebruik van willen maken. Vooral de toenemende populariteit in samenhang met het anonieme karakter van de cryptomarkt biedt kansen voor oplichters. Lees hier hoe je oplichting in crypto kan herkennen.

 

Bitcoin gebruiken voor oplichting

Het Bitcoinnetwerk is zeer betrouwbaar; het doet precies waarvoor jij de opdracht geeft. Als jij dus geld verstuurt via dit netwerk, wordt het ook daadwerkelijk verstuurd. Om deze reden gebruiken oplichters het graag, want zodra een slachtoffer een bedrag in Bitcoin overmaakt is de buit binnen. Gezien de anonimiteit van het Bitcoinnetwerk, is het daarna niet gemakkelijk om de oplichters te achterhalen. Een uitstekende kans voor oplichters dus.

Inmiddels is crypto oplichting er al in veel verschillende vormen. Het herkennen van deze vormen wordt dus steeds belangrijker.

 

Nep wallets

Om jouw cryptomunten veilig op te slaan heb je een Crypto Wallet nodig. Op het moment dat het cryptoplatform gehackt zou worden, zijn je munten dus veilig. Oplichters maken nep wallets aan door een website in dezelfde vorm op te bouwen. Jij voert hierbij je gegevens in en geeft daarmee toegang tot jouw cryptomunten.

Let er daarom op om altijd officiële kanalen te gebruiken voor een Crypto Wallet. Vaak geeft je investeringsplatform hier aanbevelingen voor of heeft het platform een eigen Wallet.

 

Crypto influencers 

Investeren in crypto kan veel risico’s met zich mee brengen en daarom ben jij wellicht van plan om de hulp van iemand in te schakelen die hier meer over weet. Oplichters zien ook hier dan een kans in door zich op te doen als een crypto influencer op social media. Zij vertellen je dat ze veel geld verdienen met crypto en willen hun tips & tricks graag delen met fans. Zodra je hier in mee gaat, gaan ze ervandoor met je geld.  

Kijk daarom van tevoren goed met wie of wat je te maken hebt. Is het bijvoorbeeld een social media-account die zich voordoet als een bedrijf? Onderzoek of er een website van dit bedrijf te vinden is en er eventuele recensies geschreven zijn over dit bedrijf. Vul dan dus ook nooit zomaar je gegevens in.

 

ICO scams

Initial Coin Offering, oftewel ICO, betekent het aanbieden van de eerste munt. Oplichters proberen door middel van ICO geld te verzamelen om hun idee op de markt te brengen. Dit is te vergelijken met crowdfunding, alleen kan ICO oplopen tot miljoenen euro’s. Natuurlijk weten de oplichters dit en brengen daarom nep ICO’s uit op de markt. De munt is vooraf aangekocht en wordt verkocht zodra er veel geld is binnen gehaald. De oplichters kunnen dus cashen terwijl jij al je geld kwijt bent.

Mocht je worden benaderd met zo’n zogenaamde ICO, verdiep je dan in de prospectus. Hierin staan alle details over hoe deze nieuwe cryptomunt werkt en wat daarbij de toekomstvisie is van het bedrijf. Is er geen prospectus? Dan is het mogelijke fraude.

 

Marktplaats & Bitcoin

Jij hebt eindelijk dat ene product gevonden waar je al een lange tijd specifiek opzoek naar was. Na het onderhandelen met de verkoper wordt er gevraagd of jij in Bitcoin wil betalen. Dit is niet gebruikelijk. Ook op Marktplaats en andere online verkoopplatformen zijn oplichters actief. Vraag jezelf dus af of de tegen partij wel te vertrouwen is voordat je zomaar iets betaald.

 

Niet alleen via internet

Helaas gaan oplichters niet alleen te werk via het internet, maar benaderen ze mensen soms ook telefonisch of persoonlijk. Oplichters kunnen hierbij erg intimiderend te werk gaan. Ze beweren dan bijvoorbeeld dat je gehackt bent, verboden bestanden bezit, strafbare feiten hebt gepleegd, enzovoort. Trap hier niet in en verbreek het contract. Mocht jij écht een strafbaar feit hebben gepleegd, dan zal jij niet op deze manier worden benaderd.

 

“Je ontvangt gratis munten!”

Dit is een veel voorkomende actie van cryptobedrijven. Zij stellen soms gratis cryptomunten beschikbaar voor nieuwe klanten. Een goede actie, omdat crypto ook daadwerkelijk wat opbrengt. Helaas kan ook hier misbruik van worden gemaakt door oplichters. Dit gebeurt ook vaak in de vorm waarbij je de mogelijkheid hebt om je crypto te verdubbelen. Jij vult je gegevens in of maakt crypto over naar de oplichter, met de verwachting het dubbele terug te krijgen. Helaas is dit dus niet het geval.

Doe ook hierbij dus altijd goed onderzoek naar het bedrijf als je zo’n mail of advertentie voorbij ziet komen.

 

Yield farming 

Yield farming is ook wel het investeren van cryptocurrencies in een DeFi-markt met een productief doeleinde. Hierbij wordt er niet alleen verdiend op koerswinsten, maar ook op de rente van de investering. Ook hier komt fraude voor. Zo wordt er bijvoorbeeld aangegeven dat je 5% stijging per dag verkrijgt op jouw investering, dit wilt dus eigenlijk zeggen dat je geld om de 20 dagen wordt verdubbeld. Als je dit geld eenmaal wilt opnemen/verzilveren, dan wordt er vaak gezegd dat er een wallet moet worden aangemaakt en je hiervoor 1 bitcoin of een vast bedrag moet storten om het account te activeren. Zodra je dit geld hebt gestort, hebben de oplichters vaak een manier om je account binnen te komen. Vaak doordat ze je private key opvragen of doordat ze je recovery frase hebben opgeschreven toen ze je hielpen om een account aan te maken. Deze recovery frase overruled je wachtwoord en zo hebben ze dus op elk moment toegang tot je account.

Denk ook bij dit soort aanbiedingen dus goed na of het niet te mooi is om waar te zijn. Probeer realistisch te blijven denken, zeker bij grote investeringen.

 

Mining farms

De laatste tijd zijn er veel mining farms te zien voor cloudmining. Je koopt hierbij een stuk van een mining farm en krijgt hiervoor rewards. Deze rewards zijn vaak in de vorm van ponzi schemes, wat helaas ook een vorm van fraude is. Er wordt hierbij de indruk gewekt dat een bedrijf succesvol is en jij snel rendement kan behalen. Op een gegeven moment is de farm ineens offline en ben jij jouw investeringsbedrag kwijt en hoor je er niks meer van.

 

Twijfel je of je bent opgelicht?

Wij helpen je graag persoonlijk en professioneel door middel van een analyse die wij voor je maken. Door middel van deze analyse kunnen wij kijken of er sprake is geweest van oplichting en waar het vandaan komt.

Vertrouw je ook dit niet helemaal? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag persoonlijk te woord en zullen je meer vertellen over hoe deze analyse in zijn werk gaat.

 

Weet je al zeker dat je bent opgelicht?

Doe dan melding bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk kan door middel van nieuwe trends en ontwikkelingen mensen waarschuwen voor nieuwe vormen van fraude of online oplichting.

Natuurlijk neemt dit niet jouw geldproblemen weg. Heb je genoeg bewijs van de oplichting in crypto? Dan kan je hiermee aangifte doen bij de politie. Raadpleeg hiervoor de website van de politie of neem contact met hen op.

Geschreven door Nick Quivooy

5 april 2023

Gerelateerde Artikelen

Bekijk ook onze Cryptominer Shop

MatchX Multi Token Miner

Gerelateerde Artikelen

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.