De merge staat om de hoek, hoe het er nu uitziet gaat het complete Ethereum netwerk op 15 september 2022 over op een Proof-of-Stake systeem. Dit betekent dat we niet meer kunnen minen. Wat betekent dat voor mining?
De merge
De merge wordt gezien als de volgende stap in de evolutie van Ethereum. Het is een van de grootste events die crypto de afgelopen jaren heeft gekend. De huidige actieve laag van het algoritme wordt dan samengevoegd (merged) met de recent ontwikkelde consensus laag genaamd de Beacon Chain. Dit samen vormt straks de nieuwe versie van het algoritme wat veilig is voor Proof-of-Stake.
Dit wil zeggen dat de miners niet meer de transcacties met z’n alle goedkeuren, zoals dat bij Proof-of-Work gedaan wordt, maar dat er een willekeurige validator uitgekozen wordt die de transactie goedkeurt. Aan beide systemen zitten voor en nadelen, maar daar komen we op een latere blogpost eens op terug.
Er is veel sentiment nu de merge bijna realiteit lijkt te zijn. Dat zien we o.a. ook terug aan de volatiliteit van de Ethereum koers. Zoals traders vaak zeggen: Buy the rumor, sell the news. Zolang we nog niet weten of de merge volledig slaagt of niet, zitten we in de rumor-fase.
Speculatie of niet, een ding is zeker: We kunnen na de merge geen Ethereum meer minen. Wat nu?
Wat betekent dit voor de mining community?
Veel van ons GPU-miners minen momenteel Ethereum, sterker nog, bijna alle GPU-miners zitten momenteel op Ethereum. Daarnaast bestaat het Ethereum netwerk naar schatting nog voor meer dan de helft uit Ethash ASIC miners. Deze miners kunnen straks alleen naar andere Ethereum based coins. De verwachting is dat een deel van deze ASIC miners straks allemaal naar Ethereum Classic (ETC) verplaatsen (niet alle ASIC miners kunnen dit, sommige worden na de merge simpelweg nutteloos). Onze GPU-miners hebben hier gelukkig geen last van, je kunt nog een heel arsenaal aan munten minen.
Als je momenteel op Whattomine.com kijkt, zie je een heel overzicht van coins die je kunt minen.
Er zijn nog tal andere coins die met een GPU-miner te minen, maar dit zijn de coins waar de meeste miners op terug gaan vallen.
Wat doet dit met het rendement?
De verwachting is dat het rendement de eerste weken all over the place gaat zijn. De meeste miners die actief op rendement sturen, zullen gaan coinhoppen. Wanneer maandagochtend Ravencoin bovenaan staat, gaat iedereen Ravencoin minen. Hoe meer miners er op het netwerk meedraaien, hoe minder eenieder krijgt (met uitzondering op solo mining, maar met een mining pool is dat de manier hoe dit wordt verdeeld). Als vervolgens dinsdagochtend daardoor Firo bovenaan staat, gebeurt er die dag hetzelfde met Firo.
Zoals eerder aangegeven gaat de meeste rekenkracht van ETH naar ETC over. Het netwerk van ETC is op het moment van schrijven 48.29 Th/s en heeft met onze GOKU-miner een opbrengst van $6,95 per dag. ETH heeft momenteel 865.95 Th/s aan hashrate tegenover een opbrengst van $12,04 per dag. Als we gemakshalve rekenen dat de helft van het netwerk naar ETC migreert, komt er 9 keer zoveel rekenkracht op het ETC netwerk. Tegen de huidige koers zou dat betekenen dat de opbrengst 9 keer minder wordt. Zo’n $0,77 per dag excl. Stroomkosten. Dit rekensommetje kun je ook doortrekken op de andere minable coins van dit moment.
Er zit een maar aan dit verhaal. Het netwerk van ETC wordt na de merge dus ook 9 keer zo krachtig. Dit kan heel veel invloed hebben op de bruikbaarheid en daardoor ook de waarde van de munt. Dit is afwachten, wij zijn heel benieuwd wat dit voor impact gaat hebben. De verwachting van veel miners en crypto analysten is dat veel coins een paar keer over de kop gaan in waarde doordat er zo’n gigantische hashrate migratie plaats gaat vinden.
Het vinden van een nieuwe balans
Wij zijn persoonlijk van mening dat de Proof-of-Work branche het komende jaar de eerste maanden in ongelofelijk woest vaarwater terecht komt. Rendementen zullen verspringen en alles is van dag tot dag of week tot week. Wij denken dat na de eerste 2-3 weken met wat bijsturing er alweer leuk te minen valt, maar dat we dan alweer één steady coin hebben zoals we dat nu van Ethereum kennen is erg onwaarschijnlijk. Maar het lijkt ons niet meer dat logisch dat er een nieuw balans ontstaat. Telkens als minen minder rendabel is, of zelfs niet, zie je dat een groot deel van de hashrate wegvalt. Miners stoppen eigenlijk. Zo zagen we dat ook de afgelopen maanden toen de koers in elkaar zakte:
De totale hashrate op het netwerk volgens 2miners.com, een van de grootste mining pools ter wereld.
We zien een maand na de price drop naar huidige niveau’s de hashrate flink dalen. Van 1.1 PT/s terug naar 888 TH/s. Een wereldwijde drop van zo’n 19%.
Dit kan verontrustend klinken, maar eigenlijk is dit in onze optiek de beste indicator voor de toekomst van GPU-mining. Wanneer we met teveel miners zijn, is het niet meer interessant op te minen en stoppen veel mensen. Wanneer het aantal munten dan weer onder minder miners verdeeld hoeft te worden, krijgen die miners weer meer dan daarvoor. Zo ontstaat er vanzelf een nieuwe status quo waarin minen voor iedereen weer rendabel is. De aanhouder wint!
Nog een laatste tip
Voor wie het hoofd koel wilt houden, raden we aan om even terug te gaan naar de basis. Minen is en blijft altijd een lange termijn investering. Dat we in 2021 en dit jaar zulke prachtige resultaten hebben geboekt is werkelijk uniek tegenover alle jaren daarvoor, maar onthoudt dat mensen die 5 jaar terug aan het minen waren er nu ook onwijs veel aan over hebben gehouden. Als je oude forumposts van 2017 of eerder terugleest, zie je dat mensen toen ook al sceptisch waren over de toekomst van GPU mining. Je kon je kaarten beter verkopen, het was allemaal al dood. Toch hadden we in 2021 ons beste jaar ooit als mining community. De toekomst van crypto gaat in onze optiek zeker nog gepaard met een Proof-of-Work systeem en wij geloven dat crypto mining nog vele mooie jaren voor de boeg heeft. Onthoud dat, net zoals elke investering, we een lange termijn spelletje spelen.