Als het aan de Europese Raad ligt dan moeten voortaan alle transacties in crypto van Europeanen bekend zijn en loopt om deze reden voor op de VS. Dit blijkt uit de aanneming van de MiCA wet en de achtste versie van de Directive on Administrative Cooperation (DAC8), een administratieve procedure voor het delen van belastinginformatie tussen Europese overheden.
MiCA wet
Op 16 mei werd de al langverwachte MiCA wet aangenomen door 27 Europese ministers van Financiën. Deze wet zal naar verwachting vanaf 2024 worden geïmplementeerd. Het zal bedrijven die cryptocurrencies binnen de EU verhandelen, uitgeven en aanhouden, verplichten om een vergunning te hebben. Volgens Elisabeth Svantesson, de Zweedse minister van Financiën, zal MiCA de EU-burgers beschermen die in digitale activa hebben geïnvesteerd. Dit komt onder andere door recente marktgebeurtenissen en de gevoeligheid van crypto voor misbruik.
“Crypto platformen moeten garanderen dat de identiteit van het individu en het bijbehorende wallet adres van transacties van crypto assets bekend zijn. Daarnaast moet ook het accountnummer bekend worden gemaakt, in het geval dat er sprake is van zo’n nummer. De informatie moet aangeleverd worden op een veilige manier voordat, of gelijktijdig, van een crypto asset transactie.”
MiCA is niet van plan crypto te onderdrukken, maar juist te promoten. Europese autoriteiten wensen om innovatie te stimuleren en de crypto-sector aantrekkelijker te maken.
Onderdeel van Europese anti-witwas en anti-terrorismebeleid
Door de aanneming van de MiCA wet, werd daarmee ook automatisch DAC8 aangenomen. Deze was namelijk afhankelijk van definities in de MiCA wet. In DAC8 staat vermeld dat platformen, die crypto diensten aanbieden in Europa, informatie moeten verzamelen over alle crypto transacties. Op deze manier kan er volledige traceerbaarheid worden gegarandeerd en kunnen verdachte activiteiten worden geïdentificeerd. De maatregel is daarom ook onderdeel van het Europese anti-witwas en anti-terrorismebeleid. “We beschermen consumenten en waarborgen de financiële stabiliteit en de integriteit van de markt. De regels zullen volgend jaar ingaan,” aldus McGuinness via Twitter.
Maar wat betekent de maatregel precies?
Privacy en anonimiteit zijn grote vaandels in de crypto-wereld. Maar of de maatregel invloed gaat hebben op bijvoorbeeld gedecentraliseerde crypto platformen is niet bekend. Echter, de kans is klein dat de nieuwe wet de volledige controle over deze tak van de crypto industrie kan uitoefenen.
Voor nieuwe gebruikers is de wet wellicht geen groot probleem. In traditionele financiële systemen zijn deze maatregelen namelijk ook al in werking. Door de aanneming van de nieuwe wet lijkt dit beleid zich dus alleen te verlengen naar de crypto industrie.
Voorlopig is het nog moeilijk te voorspellen wat de wet precies gaat betekenen voor crypto gebruik in Europa. Echter is de voorspelling dat de wet een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van de Europese crypto sector. Ook zal de drempel voor institutionele beleggers wellicht iets lager worden.