Belastingaangifte en crypto, hoe zit dat?

Moet jij je belastingaangifte nog doen en investeer je in crypto? Dit is hoe dat werkt!

Helaas komen we er niet onderuit, maar we zullen altijd belasting moeten betalen. De belastingaangifte van 2023 moet vóór 1 mei worden ingediend over het jaar 2022. Het is daarom goed de regels met betrekking tot de belasting te leren kennen. Hou je je namelijk niet aan deze regels? Dan kan dit vervelende problemen veroorzaken, wat we natuurlijk liever voorkomen. Voor de belastingaangifte gelden er aparte regels als jij investeert in crypto.

 

Moet ik bij de belastingaangifte rekening houden met mijn cryptocurrencies?

In Nederland moeten we, helaas, ook belasting betalen over cryptocurrencies. Deze dien je op te geven in box 1 (inkomen uit werk en woning) of in box 3 (vermogensrendementheffing) bij de Belastingdienst, afhankelijk van jouw eigen situatie:

  • Je geeft crypto in box 1 op als je… 

Een hoofdinkomen uit crypto haalt. Je hebt naast het traden van crypto, dus geen ander werk.

  • Je geeft crypto in box 3 op als je… 

Crypto bezit/verhandelt naast het hebben van een baan waar jij je hoofdinkomen uit verdient. Dit hoofdinkomen geef je dan op in box 1.

Hoogstwaarschijnlijk dien jij dus je crypto inkomen op te geven in box 3. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met een boekhouder.

 

Wat als ik mijn crypto niet opgeef tijdens de belastingaangifte?

Er gaat vast de vraag door je heen of je jouw crypto-inkomen niet gewoon lekker anoniem kan laten en onder het betalen van belasting vandaan kunt komen. Crypto wordt dan ook deels gezien als een anonieme valuta. Dit is alleen het geval als je in het bezit bent van een ‘non-custodial’ wallet. Hierbij hoef je jouw persoonsgegevens niet op te geven en is jouw wallet dus niet gekoppeld aan jou identiteit. Dit wil zeggen dat je de (beveiliging)sleutels van je wallet in eigen beheer hebt.

De kans is echter klein dat je deze soort wallet gebruikt en dus een ‘custodial’ wallet gebruikt. Deze is een beetje vergelijkbaar met traditionele banken of betaalplatformen zoals PayPal. Je logt hierbij dus in als gebruiker op een account waar je transacties kunt doen, maar de daadwerkelijke verplaatsing van het geld gebeurt door de dienstverlener. Gebruik je bijvoorbeeld een platform als Bitvavo? Dan zijn jouw cryptocurrencies aan je identiteit gekoppeld. Hierbij kan de Belastingdienst dus vrij gemakkelijk achterhalen welke cryptocurrencies van jou zijn.

Het kan dus zo zijn dat je achteraf nog een boete ontvangt van de Belastingdienst omdat jij je cryptocurrencies niet hebt opgegeven. In het ergste geval kom je op de zwarte lijst te staan. Geef dus altijd je crypto op. De kans is namelijk, door de indeling van de boxen, groot dat je geen of weinig belasting betaalt. De eventuele risico’s die er dus aan verbonden zitten is dit niet waard.

 

Welke datum gebruik je bij het invullen van de belastingaangifte?

Je dient je vermogen op te geven dat je had op 1 januari 2022. Vermogen wordt gezien als al jouw spaargeld, crypto, goud en zilver, et cetera dat jij in bezit hebt. Je hoeft dus niet te kijken naar hoeveel jouw crypto in waarde is gestegen in de rest van het jaar, maar alleen wat jouw crypto op 1 januari 2022 waard was. Hiervoor gebruik je de koers die door het platform waarop je handelt wordt gehanteerd.

 

Ik ben een miner, hoeveel belasting betaal ik dan?

Mine jij zelf je crypto? Dan hoef je de inkomsten uit mining die je in 2022 verdiend hebt niet op te geven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft namelijk aan dat de inkomsten uit mining vaak laag zijn door de hoge kosten die hierbij komen kijken. Echter, dit wordt natuurlijk anders als jouw inkomsten uit het minen hoger zijn dan de kosten die je hieraan kwijt bent. Je dient dit dan wél op te geven als ‘inkomsten uit overig werk of winst uit ondernemingen’.

 

Ik heb een andere situatie die hierboven nog niet benoemd is

Ontvang jij bijvoorbeeld je loon in crypto? Of wordt jouw bv betaalt in crypto? Dan gelden ook hier weer apart regels voor. Raadpleeg hiervoor de site van de Belastingdienst.

 

Uitspraak Hoge Raad: nieuwe rekenmethode

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad toegegeven dat de belastingregels die op dat moment golden niet eerlijk en in strijd waren met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Deze regels waren zo opgesteld dat de hoogte van de belasting verschilt per groep. Zo betaalde je bijvoorbeeld meer belasting over ‘overige bezittingen’ dan over ‘spaargeld’. De overheid dient deze belastingregels dus opnieuw op te stellen, maar dit kan nog wel tot 2026 duren. Daarom mag je over belastingjaar 2022 kiezen tussen twee rekenmethodes: de nieuwe rekenmethode of de oude rekenmethode.

 

Welke rekenmethode moet ik kiezen voor mijn belastingaangifte met crypto?

Dit kun jij zelf bepalen. Heb je bijvoorbeeld veel spaargeld? Dan is het slimmer om voor de nieuwe rekenmethode te kiezen. Maar heb je veel vermogen in bijvoorbeeld crypto? Dan is het handiger om voor de oude rekenmethode te kiezen. Bereken voor jezelf dus goed hoeveel belasting je moet betalen volgens de nieuwe en volgens de oude rekenmethode. Je kiest de methode uit waarbij jij het minste belasting betaalt. Je leest meer over deze rekenmethodes op de site van de Belastingdienst.

 

Er bestaat toch ook zoiets als vrijstelling?

Jazeker! In Nederland is er sprake van een heffingsvrij vermogen. Dit is het vastgestelde bedrag van ons vermogen waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Voor belastingjaar 2022 staat heffingsvrije vermogen op €50.650. Heb je een fiscale partner? Dan is dit heffingsvrij vermogen verdubbeld. Is jouw vermogen dus lager dan een van deze bedragen? Dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Echter, je dient het alsnog op te geven bij de Belastingdienst.

 

Ik weet nu toch nog niet helemaal hoe ik mijn crypto moet opgeven bij de Belastingdienst…

Je zal hiervoor de hulp kunnen inschakelen van een boekhouder of financieel adviseur. Zij zijn gespecialiseerd in inkomstenbelasting en kunnen deze eventueel ook voor jou indienen.

 

Ik heb interesse gekregen in crypto!

Nu je weet dat er een heffingsvrij vermogen bestaat en er een nieuwe rekenmethode is, heeft dat misschien wel je interesse gewekt om ook te gaan investeren in crypto. Misschien denk je er zelfs al aan om zelf crypto te gaan minen. Vind je dit nog wel een lastige keuze of wil je hier advies over?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Geschreven door Nick Quivooy

24 maart 2023

Gerelateerde Artikelen

Bekijk ook onze Cryptominer Shop

MatchX Multi Token Miner

Gerelateerde Artikelen

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.

Begin nu

It’s never too late to get started

Een verhaal dat wij vaak horen is dat mensen in de beginfase van Bitcoin overwogen hebben om Bitcoin in te kopen. Uiteindelijk hebben ze dit niet gedaan, omdat ze toendertijd geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Nu hebben ze daar spijt van. Bitcoin was de allereerste cryptomunt, maar tegenwoordig is het niet meer de enige cryptomunt. Er zijn er diverse andere veelbelovende cryptomunten die hun opmars aan het maken zijn.

Het is nooit te laat om mee te liften op een nieuwe cryptocurrency.