Er zijn veel verschillende soorten cryptowallets die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Houd er rekening mee dat niet iedere cryptowallet exclusief binnen één soort wallet valt. Veel cryptowallets gebruiken namelijk meerdere soorten wallet technieken. Een Hardware Wallet kan bijvoorbeeld een Hot of Cold Wallet zijn. Een Desktop Wallet kan ook een Hosted Wallet zijn.Wij hebben alle soorten wallets voor je op een rijtje gezet.
1: Cold Wallets
De privé en publieke sleutels die Cold Wallets gebruiken, worden aangemaakt op een apparaat met internet. Vervolgens wordt alle data offline opgeslagen en is er geen internetverbinding meer nodig. Cold Wallets zijn zeer betrouwbaar en kunnen efficiënt grote sommen geld en alle transacties beheren.
Voorbeelden van Cold Wallets zijn: Ledger Nano X/S Plus, Trezor Model T en Coolwallet Pro.
2: Hot Wallets
Hot Wallets zijn cryptowallets die worden aangemaakt en opgeslagen op een apparaat dat verbinding heeft met internet. Deze wallets gebruiken sleutels die gebaseerd zijn op cryptography (dezelfde techniek als de techniek die voor cryptomunten wordt gebruikt). Deze sleutels kunnen vergeleken worden met een zeer gecompliceerd wachtwoord. Hot Wallets staan erom bekend dat ze veel gebruiksgemak bieden, maar ze worden wel als minder betrouwbaar beschouwt dan een Cold Wallet.
Voorbeelden van Hot Wallets zijn: Binance, Exodus en MetaMask.
3: Hosted Wallets
Bij Hosted Wallets worden de cryptowallets aangemaakt en gehost op een andere server waar je zelf geen controle meer over hebt. Dit is de belangrijkste reden waarom Hosted Wallets als minder betrouwbaar worden gezien dan Hot en Cold Wallets. Bij Hosted Wallets beschermt een derde partij jouw wallet en kan het mogelijk zijn om een verzekering af te sluiten voor jouw wallet.
Voorbeelden van Hosted Wallets zijn: Coinbase, Bittflyer en Mt Gox.
4: Hardware Cryptowallet
Hardware Wallets zien eruit als een USB Stick met een OLED-scherm en zijknoppen. Alle hardware Wallets kunnen worden aangesloten op een PC en zijn toegankelijk via desktop-apps. Hardware Wallets zijn veiliger dan Hot Wallets, maar minder veilig dan Desktop en Web Wallets.
Voorbeelden van Hardware Wallets zijn: Trezor, Ledger Nano X/S plus en SecuX W20.
5: Desktop Wallets
Desktop Wallets zijn software applicaties die ontworpen zijn om de privé sleutel van een wallet op de harde schijf van een computer op te slaan. Desktop Wallets zijn uitermate geschikt voor gebruikers die regelmatig cryptobetalingen verzenden of ontvangen via hun pc.
Voorbeelden van Desktop Wallets zijn: Bitcoin Core, Electrum en Exodus.
6: Mobile Wallets
Een Mobile Wallet is een cryptowallet die informatie opslaat op een Smartphone. Dit is vergelijkbaar met een Desktop Wallet. Mobile Wallets gebruiken vaak QR codes voor transacties. Een Mobile cryptowallet kan gevoelig zijn voor malware.
Voorbeelden van Mobile Wallets zijn: Mycelium, Coinomi en Rainbow.
7: Paper Wallet als Cryptowallet
Paper Wallets worden vaak opgezet wanneer er strikte veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Een Paper Wallet is een papiertje waarop de privé en publieke sleutel geprint worden. Alles wat op de Paper Wallet staat, wordt verwijderd van een digitale wallet en het netwerk. Niemand kan een Paper Wallet hacken of de sleutels achterhalen, tenzij ze het fysieke papiertje stelen waarop alles staat opgeslagen.
Paper Wallets hebben als nadeel dat er geen backup is. Wanneer je het papiertje kwijt raakt, ben je ook de crypto activa kwijt die op het papiertje opgeslagen werd. Papier is geen betrouwbaar opslagmedium. Om deze reden worden er tal van seed phrase backup tools verkocht, bijvoorbeeld een roestvrijstaal or titanium plaatje waarop je een privéseleutel kan graveren.
8: Web Wallets Cryptowallet
Web Wallets kunnen gebruikt worden via een Internetbrowser. Een Web Wallet cryptowallet kan zowel gehost als niet gehost zijn. Over het algemeen worden Web Wallets beschouwd als de minst veilige wallet. Web Wallets zijn vooral geschikt voor kleine investeringen en snelle transacties. De privé sleutels van deze wallets zijn gevoelig voor DDOS-aanvallen en zijn vaak een doelwit voor cybercriminelen.
Voorbeelden van Web Wallets zijn: Metamask, Coinbase en Binance.
Beginnen met crypto
Wil je ook graag beginnen met crypto maar weet je niet hoe? Bekijk snel onze crypto wallets.