ASIC staat voor Application Specific Integrated Circuit. ASIC Miners zijn speciaal ontworpen om één of een zeer specifiek aantal cryptomunten zo effectief mogelijk te minen. Bij het minen van cryptomunten, moeten computers een zeer complexe puzzel oplossen. De computer die als eerste de puzzel oplost, wordt hiervoor beloond met cryptomunten. ASIC Miners zijn het resultaat van het constant verbeteren van computers om nog effectiever de blockchain puzzels op te kunnen lossen. Vanwege hun efficiëntie zijn ASIC Miners de industriestandaard geworden voor het minen van Bitcoin (BTC). Tegenwoordig zijn er ook veel andere cryptomunten waarvoor ASIC Miners als de beste miners beschouwd worden om deze cryptomunten te minen.

 

Wat is het verschil tussen een ASIC Miner en een gewone computer?

Theoretisch gezien kan elke computer gebruikt worden om de wiskundige puzzels van een blockchain op te lossen en hiervoor de beloning in de vorm van cryptovaluta te innen. Echter is het oplossen van deze puzzels een race en alleen de computer die als eerste de puzzel oplost, ontvangt de beloning. De snelheid voor het oplossen van deze puzzels, ofwel de rekenkracht van een computer, wordt uitgedrukt in hashrate. Computers met een hogere hashrate hebben meer kans om als eerste de puzzel op de blockchain op te lossen. 

ASIC Miners zijn speciaal ontworpen om de hashrate van miners te verhogen. Algemene computers kunnen niet meer concurreren met de gespecialiseerde ASIC Miners. 

 

Rob Chang, de oprichter en chief executive officer van Gryphon Digital Mining, zegt hierover:

“Het alternatief, de meer generalistische machines, zijn niet langer concurrerend ten opzichte van de ASICS, en het is dus niet meer economisch om deze generalistische machines te blijven gebruiken.

 

Hoe werkt een ASIC Miner?

Iedere blockchain heeft een eigen hash-algoritme. Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld het SHA-256-algoritme. Ethereum gebruikt het ETHASH-algoritme. ASIC Miners zijn ontworpen voor één soort hash-algoritme. Als je Bitcoin en Ethereum wil minen, dan heb je twee verschillende ASIC Miners nodig. Iedere ASIC Miner kan maar één hash-algoritme gebruiken en dit hash-algoritme moet hetzelfde zijn als het hash-algoritme van de coin die je wilt minen.

 

Waarom zijn er zoveel prijsverschillen tussen ASIC Miners?

ASIC Miners hebben een prijsrange van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s. De voornaamste reden waarom er zoveel prijsverschil tussen ASIC Miners zit, is vanwege de hardware die in de miner zelf zit. Door het jarenlange chip tekort, is het duur geworden om deze miners te produceren.  Er is ook een andere factor die een rol speelt in de prijsfluctuaties van de ASIC Miners. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal fabrikanten die ASIC Miners produceren. Wanneer de cryptomarkt bloeit, is er meer interesse voor ASIC Miners, maar wordt er niet meer geproduceerd. Schaarste drijft de prijs van de ASIC Miners op. Bear Markets drukken de prijs van ASIC Miners juist naar beneden. Dit kan betekenen dat het tijdens een Bear Market juist interessanter kan zijn om een ASIC Miner te kopen dan tijdens een Bull Market.

 

Hoeveel levert een ASIC Miner op?

Hoeveel een ASIC Miner oplevert wordt bepaald door de kosten voor het elektriciteitsverbruik. Er zijn verschillende websites waar je de gemiddelde winst van een ASIC Miner kunt berekenen. Bijvoorbeeld: 

https://whattomine.com/miners/ 

Bij aanschaf van een ASIC Miner is het belangrijk om niet in de aanschafkosten te denken van de miner, maar in euro per terahash. Hoeveel levert een ASIC Miner per terahash op? Zodra je dat weet, wat de aanschafkosten en verbruikskosten zijn, kun je een Return of Investment (ROI) punt berekenen. Iets anders om rekening mee te houden is dat de meeste miners zich aansluiten bij een Mining Pool.

 

ASIC Mining met een Mining Pool

 Zelfs met meerdere ASIC Miners, is er een ongelooflijk kleine kans dat je als eerste de puzzel op een blockchain oplost. Op het moment van schrijven heeft het Bitcoin Netwerk een capaciteit van 190 exahash (een miljoen terahash). Stel dat je een ASIC Miner hebt met een capaciteit van 18 terahash per seconde, zou je nog steeds maar een kans hebben van één op 10,56 miljoen om als eerste de puzzel op te lossen. Om deze kansen te vergroten, sluiten de meeste miners zich aan bij een Mining Pool. In een Mining Pool worden de hashrates van alle miners in de pool gecombineerd en worden de kansen vergroot om als eerste de puzzel op te lossen. De beloning wordt vervolgens in de pool verdeeld op basis van wat iedere miner heeft bijgedragen aan de pool.

 

Is ASIC Mining de moeite waard?

Of een ASIC Miner de moeite waard is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en je energietarief. Over het algemeen zijn Bitcoin ASIC Miners niet de moeite waard. In 2021 werd er bijvoorbeeld in een rapport aangetoond dat het minen van Bitcoin, jaarlijks 91 terawatt aan stroom verbruikt. Om dit in verhouding te zetten… dit is meer dan het stroomverbruik van heel Finland, waar jaarlijks 86 terawatt aan stroom wordt verbruikt. Er wordt geschat dat de stroom die verbruikt wordt om Bitcoin te minen, 0,5% van het totale wereldwijde energieverbruik is.

ASIC Miners zijn wel energiezuiniger dan andere Bitcoin Miners, omdat ASIC Miners dezelfde hoeveelheid energie kunnen omzetten in een hogere hashrate. Dit verlaagt in theorie de totale hoeveelheid energie die er nodig is om Bitcoin te minen. Een andere grote zorg omtrent Bitcoin minen, is dat de meeste Bitcoins al gemined zijn. Van de marktkapitalisatie van 21 miljoen Bitcoin, is al bijna 90% gedelft. Tenzij het limiet voor Bitcoin veranderd, zal in het jaar 2140 de laatste Bitcoin gedelft worden.

 

Hoe ziet de toekomst voor ASIC Miners eruit?

De omstandigheden voor het minen van Bitcoin zijn niet meer ideaal,  maar dat wil niet zeggen dat ASIC minen volledig achterhaald is. Er komen namelijk steeds meer groene alternatieven om ASIC Miners van stroom te voorzien. Bij Miners Nederland zijn we bijvoorbeeld bezig met het opzetten van Mining Parken in Noorwegen en Finland waar alle miners van groene hydro-energie voorzien zullen worden. Mensen gebruiken ook steeds vaker het overschot van zonnepanelen om cryptomunten mee te minen. 

Er zijn genoeg manieren om een ASIC Miner van goedkope(re) en groene energie te voorzien. Er komen ook steeds meer ASIC Miners op de markt die andere coins kunnen minen dan Bitcoin. Een aantal veelbelovende altcoins zijn in opkomst, zoals Kadena (KDA) of Litecoin (LITE). Op youtube gaan er momenteel veel verhalen rond van miners die duizenden euro’s per maand verdienen met het minen van Kadena, dankzij de Bitmain Antminer KA3.