Bezorgd over een recessie? Leer wat een bear- en bull market is en hoe jij daar gebruik van kan maken

De wereld van crypto, beleggen en handel staat vol  met jargon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan termen en uitdrukkingen zoals, risicokapitaal, kostenratio’s en winst per aandeel. Twee belangrijke en misschien wat bekendere investeringsuitdrukkingen zijn bear- en bull market. Hoewel beide uitdrukkingen beschrijven hoe markten presteren, hebben ze een totaal andere impact op een investeringsportfolio en investeringsbeslissingen. In dit artikel lichten we beide termen toe, zodat jij weet wat je met cryptovaluta moet doen in een bear- of bull market. 

 

Wat is een bull market?

Financiële markten voor aandelen, obligaties, grondstoffen en cryptovaluta worden sterk beïnvloed door consumentenvertrouwen. In bull markets stijgen investeringsprijzen langdurig, waardoor het consumentenvertrouwen stijgt. Een stijgende markt gaat dikwijls gepaard met een bloeiende economie en lage werkloosheid. Dit alles zorgt ervoor dat beleggers staan te popelen om aandelen of cryptovaluta te kopen of vast te houden, waardoor ze een kopersmarkt creëren.

 

Wat is een bear market?

Bull markets worden gevoed door optimisme en vertrouwen, bij bear markets gebeurt echter het tegenovergestelde. Een bear market treedt op wanneer aandelen- of crypto koersen gedurende een aanhoudende periode met 20% of meer dalen. Bull markets worden aangedreven door economische kracht, terwijl bear markets zich vaak voordoen in periodes van economische vertraging en hogere werkloosheid. Beleggers willen niet meer kopen, maar juist verkopen en kiezen contant geld boven aandelen, obligaties of crypto. Dit resulteert in een verkopersmarkt.

 

Bear- of bull market? Soms is het geen van beide

Elke ervaren belegger weet dat markets voortdurend in beweging zijn, vaak is dit niet te wijten aan bear- of bull markets. Meestal compenseren kleine winsten en verliezen elkaar, wat leidt tot afgevlakte markets. Soms ondergaan markets meer significante veranderingen door korte termijn trends of markt correcties die een neerwaartse spiraal kunnen veroorzaken en spelen bear of bull markets hier geen rol in. Over het algemeen hebben bull markets de overhand, omdat de aandelenmarkt positieve resultaten behaald. 

 

Investeren in bear- en bull markets

Er zijn grote verschillen tussen een bear- en bull market waardoor investerinsbeslissingen beïnvloed worden. Het is bijvoorbeeld wenselijk om meer aandelen of cryptovaluta vast te houden in een bull market waar er potentie is voor hogere rendementen. Een manier om te profiteren van de stijgende prijzen van een bull market, is door vroeg in te kopen en te verkopen (zo vlak mogelijk) voordat de bull market zijn hoogtepunt bereikt. 

In een bear market is er juist meer kans op verlies en moet er voorzichtig geïnvesteerd worden. Er is een waarschijnlijke kans dat je in een bear market eerst verlies zult lijden. Desalniettemin biedt een bear market een kans om aandelen, obligaties of cryptovaluta extra goedkoop te kopen. Dit kan een mooie investeringskans zijn als er een vooruitzicht is dat de desbetreffende markets weer zullen stijgen.

 

De grootste valkuilen in bear- en bull markets

De grootste valkuil wanneer het op investeren aankomt, is investeren op basis van emotie. Tijdens een bull market kan gemaakte winst ervoor zorgen dat je overmoedig wordt en er vanuit gaat dat de markt zal blijven stijgen. Hierdoor kun je meer risico nemen dan verstandig is.

Tijdens een bear market kan angst er juist voor zorgen dat je overhaaste beslissingen neemt, zoals vroegtijdig uit een markt stappen, terwijl de markt zichzelf corrigeert. 

 

Investeren voor succes op lange termijn

Het is belangrijk dat je de richting van de markets begrijpt, maar het is buitengewoon moeilijk om te voorspellen wanneer de overgang van een bear- naar een bull market zal plaatsvinden en vice versa. Om succes te behalen is het noodzakelijk om een lange termijn planning te maken en een gediversifieerd portfolio op te bouwen. Dit zal ervoor zorgen dat je het eb en vloed van bear- en bull markets het hoofd kan bieden en op lange termijn winst zal boeken. De aandelenmarkt heeft in het verleden meerdere malen aanhoudende periodes van groei en aanhoudende periodes van daling meegemaakt. Er zijn uitschieters en correcties geweest, maar over het algemeen hebben aandelen historisch gezien goed gepresteerd. Voor cryptoinvesteringen is het wellicht nog iets te vroeg om uitspraken te doen over hoe de markt historisch gezien gepresteerd heeft, maar over het algemeen is er ook bij cryptovaluta meer groei dan daling geweest.

 

Wil je meer weten over hoe je kunt beginnen met een crypto portfolio opbouwen? 

Denk je erover om te investeren in cryptovaluta? Leer meer over hoe cryptomining werkt en hoe jij hiermee geld kan verdienen.